ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA (3-letnia)

Nauka twa trzy lata. Uczeń jest pracownikiem młodocianym (odbywa praktyki w wybranym zakładzie pracy) i otrzymuje wynagrodzenie.

BLACHARZ SAMOCHODOWY
Zajmiesz się wytwarzaniem lub reperowaniem części tworzących nadwozie i podwozie samochodów, a także montowaniem gotowych elementów. Jako dobry fachowiec będziesz orientował się w instrukcjach obsługi różnych marek samochodów i oceniał stan blach w samochodzie.

CUKIERNIK
Praca cukiernika polega na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych. Poznasz dokładnie proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz różnorodne przepisy. Zawód umożliwi Ci prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

ELEKTROMECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Zajmiesz się montażem, kontrolą i naprawą układów elektrycznych w samochodach. Współczesne auta zawierają wiele takich podzespołów, dlatego zawód ten wymaga dużej wiedzy i umiejętności. Podstawowe zadania mechanika to praca przy urządzeniach odpowiedzialnych za sterowanie, zabezpieczanie i sygnalizację w samochodzie.
 

FRYZJER
Chcesz mieć niebanalną pracę i możliwości rozwoju? Zostań fryzjerem! Nauczysz się: dobierać odpowiednie fryzury, preparaty kosmetyczne, poznasz aktualne trendy w modzie. Czeka na Ciebie praca w zakładach fryzjerstwa, salonach urody lub samodzielna działalność (stale odbywają się uroczystości wymagające zadbanej i eleganckiej fryzury).

KUCHARZ
W tym zawodzie będziesz się zajmował sporządzaniem różnych potraw, technikami nakrywania stołów na różne okoliczności, organizacją pracy w bufecie i na sali konsumenckiej, w restauracji, coctail barze, kawiarni.

MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Wybierz ten zawód! Rozwój w budowie samochodów, wyraża się ciągłym wprowadzaniem do eksploatacji nowych modeli, typów i odmian pojazdów. Nabyte w szkole umiejętności pomogą Ci w naprawie każdego auta.

PIEKARZ
Jako piekarz zajmiesz się wypiekiem pieczywa, obsługą maszyn i urządzeń służących do jego produkcji. Zostaniesz przygotowany do pracy najemnej oraz do prowadzenia własnej piekarni.

WĘDLINIARZ
Wędliniarz dokonuje obróbki poubojowej tusz, przerabia mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie wg określonych receptur, przy użyciu maszyn. W tym fachu znajdziesz zatrudnienie w ubojniach i zakładach mięsnych.

SPRZEDAWCA
Nauczysz się profesjonalnej obsługi klienta, sprawnego  posługiwania się kasą fiskalną oraz towaroznawstwa i praw konsumenta. Pracę znajdziesz w placówkach handlowych.
 

TECHNIKUM GASTRONOMICZNO - USŁUGOWE (4-letnie)

Nauka trwa cztery lata i umożliwia uzyskanie świadectwa maturalnego oraz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zawód ten pozwali Ci zdobyć wykształcenie w zakresie żywienia zbiorowego. Szkoła przygotuje Cię do prowadzenia działalności gospodarczej, obejmującej usługi gastronomiczne, hotelarskie i agroturystyczne. Po jej ukończeniu będziesz mógł prowadzić własną firmę lub pracować w punktach gastronomicznych (restauracjach, kawiarniach), jak również objąć stanowisko szefa kuchni.

TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH
Jeżeli w życiu kierujesz się fantazją i pasją, jesteś cierpliwy i pragniesz rozwijać swoje talenty, postaw na zawód z przyszłością. Od wieków fryzury i makijaż stanowią nieodłączny element mody, który zmienia się wraz z ubiorem i
aktualnymi trendami. W programie nauczania są: higiena, materiały fryzjerskie, technologia fryzjerska, stylizacja, podstawy działalności usługowej, pracownia fryzjerska, język obcy zawodowy.

TECHNIK SPEDYTOR
Technik spedytor to zawód, który daje duże perspektywy zatrudnienia. W naszym rejonie powstaje coraz więcej przedsiębiorstw transportowo - spedycyjnych i logistycznych. Jako spedytor zajmujesz się organizacją transportu,
świadczeniem usług w zakresie dostawy ładunku, jego ubezpieczenia, przewozami międzynarodowymi oraz przygotowaniem do odprawy celnej.

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Celem kształcenia w tym zawodzie jest przygotowanie Cię do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego lub instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności. W ostatnim roku nauki będziesz mógł wybrać specjalizację, która dotyczy produkcji w poszczególnych branżach przetwórstwa spożywczego, np. produkcji piekarsko-ciastkarskiej lub przetwórstwa mięsnego.

KELNER
Jako kelner poznasz zasady prawidłowego żywienia, sporządzania potraw z różnych krajów. obsługi konsumenta, organizowania i obsługiwania przyjęć okolicznościowych, dekoracji sal, stołów i potraw.

TECHNIK AGROBIZNESU
Jest to atrakcyjny kierunek, na który składa się produkcja, ekologia, zagadnienia ekonomiczno - prawne oraz fundusze unijne. Jako uczeń zdobędziesz umiejętności związane z produkcja rolniczą, tworzeniem własnej firmy, stosowania efektywnych strategii marketingowych, zaopatrzeniowych, handlowych i finansowych firmy.