ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA (3-letnia)
Nauka twa trzy lata. Uczeń jest pracownikiem młodocianym (odbywa praktyki w wybranym zakładzie pracy) i otrzymuje wynagrodzenie.
BLACHARZ SAMOCHODOWY
Zajmiesz się wytwarzaniem lub reperowaniem części tworzących nadwozie i podwozie
samochodów, a także montowaniem gotowych elementów. Jako dobry fachowiec
będziesz orientował się w instrukcjach obsługi różnych marek samochodów i
oceniał stan blach w samochodzie.
CUKIERNIK
Praca cukiernika polega na produkcji wszelkiego rodzaju
ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa
cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych. Poznasz
dokładnie proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz
różnorodne przepisy. Zawód umożliwi Ci prowadzenie
własnej działalności gospodarczej.
ELEKTROMECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Zajmiesz się montażem, kontrolą i naprawą układów
elektrycznych w samochodach. Współczesne auta zawierają
wiele takich podzespołów, dlatego zawód ten wymaga dużej
wiedzy i umiejętności. Podstawowe zadania mechanika to
praca przy urządzeniach odpowiedzialnych za sterowanie,
zabezpieczanie i sygnalizację w samochodzie.
FRYZJER
Chcesz mieć niebanalną pracę i możliwości rozwoju? Zostań fryzjerem! Nauczysz
się: dobierać odpowiednie fryzury, preparaty kosmetyczne, poznasz aktualne
trendy w modzie. Czeka na Ciebie praca w zakładach fryzjerstwa, salonach urody
lub samodzielna działalność (stale odbywają się uroczystości wymagające zadbanej
i eleganckiej fryzury).
KUCHARZ
W tym zawodzie będziesz się zajmował sporządzaniem
różnych potraw, technikami nakrywania stołów na różne okoliczności, organizacją
pracy w bufecie i na sali konsumenckiej, w restauracji, coctail barze, kawiarni.
MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Wybierz ten zawód! Rozwój w budowie samochodów, wyraża się ciągłym wprowadzaniem
do eksploatacji nowych modeli, typów i odmian pojazdów. Nabyte w szkole
umiejętności pomogą Ci w naprawie każdego auta.
PIEKARZ
Jako piekarz zajmiesz się wypiekiem pieczywa, obsługą maszyn i urządzeń
służących do jego produkcji. Zostaniesz przygotowany do pracy najemnej oraz do
prowadzenia własnej piekarni.
WĘDLINIARZ
Wędliniarz dokonuje obróbki poubojowej tusz,
przerabia mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie wg
określonych receptur, przy użyciu maszyn. W tym fachu znajdziesz zatrudnienie w
ubojniach i zakładach mięsnych.
SPRZEDAWCA
Nauczysz się profesjonalnej obsługi klienta,
sprawnego posługiwania się kasą fiskalną oraz towaroznawstwa i praw
konsumenta. Pracę znajdziesz w placówkach handlowych.
TECHNIKUM GASTRONOMICZNO - USŁUGOWE (4-letnie)
Nauka trwa cztery lata i umożliwia uzyskanie świadectwa maturalnego oraz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
TECHNIK ŻYWIENIA I
USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zawód ten pozwali Ci
zdobyć wykształcenie w zakresie żywienia zbiorowego. Szkoła przygotuje Cię do
prowadzenia
działalności gospodarczej, obejmującej usługi gastronomiczne, hotelarskie i
agroturystyczne. Po jej ukończeniu będziesz
mógł prowadzić własną firmę lub pracować w punktach gastronomicznych
(restauracjach, kawiarniach), jak również objąć
stanowisko szefa kuchni.
TECHNIK USŁUG
FRYZJERSKICH
Jeżeli w życiu kierujesz się fantazją i pasją, jesteś cierpliwy i pragniesz
rozwijać swoje talenty, postaw na zawód z przyszłością. Od wieków fryzury i
makijaż stanowią nieodłączny element mody, który zmienia się wraz z ubiorem i
aktualnymi trendami. W programie nauczania są: higiena, materiały fryzjerskie,
technologia fryzjerska, stylizacja, podstawy działalności usługowej, pracownia
fryzjerska, język obcy zawodowy.
TECHNIK SPEDYTOR
Technik spedytor to zawód, który daje duże perspektywy zatrudnienia. W naszym
rejonie powstaje coraz więcej przedsiębiorstw transportowo - spedycyjnych i
logistycznych. Jako spedytor zajmujesz się organizacją transportu,
świadczeniem usług w zakresie dostawy ładunku, jego ubezpieczenia, przewozami
międzynarodowymi oraz przygotowaniem do odprawy celnej.
TECHNIK TECHNOLOGII
ŻYWNOŚCI
Celem kształcenia w tym zawodzie jest przygotowanie Cię do pracy w
przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego lub instytucjach
prowadzących badania i ocenę żywności. W ostatnim roku nauki będziesz mógł
wybrać specjalizację, która dotyczy produkcji w poszczególnych branżach
przetwórstwa spożywczego, np. produkcji piekarsko-ciastkarskiej lub przetwórstwa
mięsnego.
KELNER
Jako kelner poznasz zasady prawidłowego żywienia, sporządzania potraw z różnych
krajów. obsługi konsumenta, organizowania i obsługiwania przyjęć
okolicznościowych, dekoracji sal, stołów i potraw.
TECHNIK AGROBIZNESU
Jest to atrakcyjny kierunek, na który składa się produkcja, ekologia,
zagadnienia ekonomiczno - prawne oraz fundusze unijne. Jako uczeń zdobędziesz
umiejętności związane z produkcja rolniczą, tworzeniem własnej firmy, stosowania
efektywnych strategii marketingowych, zaopatrzeniowych, handlowych i finansowych
firmy.