Dnia 5 listopada 2015 r. odbył się etap szkolny Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu dla uczniów Technikum Gastronomiczno-Usługowego. W olimpiadzie wzięło udział 16 uczniów. Zakres materiału obejmował zagadnienia z wiedzy z technologii gastronomicznej i zasad żywienia człowieka. W etapie szkolnym zostały wyłonione dwie osoby, które uzyskały największą liczbę punktów i jednocześnie zakwalifikowały się do drugiego etapu olimpiady na szczeblu okręgowym. Są to: uczennica klasy IITg/s Małgorzata Leśniewska i uczennica klasy III Tg Sylwia Guziak. Drugi etap Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu odbędzie się w styczniu 2016 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim. Małgosi i Sylwiii gratulujemy i życzymy sukcesów w etapie okręgowym.
Tematyka wiodąca Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu to "Żywność prozdrowotna"
1. Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka.
2. Ekologiczne aspekty żywienia człowieka.
3. Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw.
4. Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej.
5. Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności.
6. Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu.
7. Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia.
8. Rozwój metod oceny sposobu żywienia.
Tematyka wiodąca Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu to "Żywność prozdrowotna"
1. Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka.
2. Ekologiczne aspekty żywienia człowieka.
3. Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw.
4. Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej.
5. Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności.
6. Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu.
7. Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia.
8. Rozwój metod oceny sposobu żywienia.