Próbny egzamin zawodowy z kwalifikacji T.15 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
13 i 20 listopada 2017 r. odbył się w szkole próbny egzamin zawodowy potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Do próby przystąpili uczniowie klasy IV TG i IV TG/TS, którzy już w styczniu 2018 r. będą zdawali egzamin z drugiej kwalifikacji – to już ich drugi egzamin.
Egzamin dotyczył kwalifikacji T.15 - "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych" i składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W pierwszej części uczniowie rozwiązywali test teoretyczny złożony z 40 pytań. Aby zdać, należało odpowiedzieć poprawnie na co najmniej 20 pytań. W drugiej części egzaminu młodzież miała do wykonania zadanie praktyczne w formie projektu, polegające na organizowaniu produkcji gastronomicznej, planowaniu i realizacji usług gastronomicznych. Uczeń zdaje tą część uzyskawszy co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania. Celem egzaminu było korygowanie błędów, doskonalenie umiejętności praktycznych oraz wczucie się w atmosferę egzaminu. Egzamin przygotowali i przeprowadzili nauczyciele przedmiotów gastronomicznych Pani wicedyrektor Małgorzata Zimna, Pani Danuta Olas oraz Pani Joanna Szczepaniak. Wszystkim zdającym życzymy powodzenia na egzaminie właściwym.
Egzamin dotyczył kwalifikacji T.15 - "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych" i składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W pierwszej części uczniowie rozwiązywali test teoretyczny złożony z 40 pytań. Aby zdać, należało odpowiedzieć poprawnie na co najmniej 20 pytań. W drugiej części egzaminu młodzież miała do wykonania zadanie praktyczne w formie projektu, polegające na organizowaniu produkcji gastronomicznej, planowaniu i realizacji usług gastronomicznych. Uczeń zdaje tą część uzyskawszy co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania. Celem egzaminu było korygowanie błędów, doskonalenie umiejętności praktycznych oraz wczucie się w atmosferę egzaminu. Egzamin przygotowali i przeprowadzili nauczyciele przedmiotów gastronomicznych Pani wicedyrektor Małgorzata Zimna, Pani Danuta Olas oraz Pani Joanna Szczepaniak. Wszystkim zdającym życzymy powodzenia na egzaminie właściwym.